Kurzorvillogás

Történetek emberekről, embereknek.

Melegítsünk Kékre Zölddel!

2018. február 25. 17:30 - nemethmoni

Rettegek a kullancsoktól, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor túráztam életemben (egyedül például sosem), és néha kihívást jelent gyalog a negyedik emelet. De kit érdekel. A Frodóval úgy döntöttünk, nekivágunk a Kéktúrának. Van bélyegzőfüzetünk, hat lábunk, és lelkesedésünk. (Meg önkritikánk... nekem... neki nem kell.) A többi majd ránk ragad útközben.

img_5214.JPG

Hogy leteszteljem, hogy legalább alapfokon képes vagyok-e követni meghatározott színű túrajelzéseket, ma lesétáltuk a Budai Zöld induló szakaszát, a Szent Gellért tértől a Vérmezőig. Biztosra mentünk, ez egy alig több, mint egy órás, egyszerű séta (kb. 3,5 km), maradt bőven energia figyelni a zöld csíkokat. A Budai Zöldről tegnap olvastam először, a Szép kilátás blog egyik bejegyzésében, ami éppen ezt a kezdeti szakaszt mutatta be. Jó első lépésnek tűnt. Meg biztonságosnak. Ráadásul még szép is, váratlan meglepetésekkel.  

A Budai Zöld túra 44,5 kilométer hosszú. A Gellért téren indul, átmegy a Tabánon, fel a Széchenyi-hegyre, át a Normafán és Zugligeten a Hármashatár-hegyre, hogy Solymáron és Nagykovácsin keresztül ér be Telkibe. Nevéhez hűen még a városi területeken is zöldövezetben halad. 

A túra a Szent Gellért tértől, a Gellért-hegy lábától indul. Az elején akad egy kis kaptató - mégiscsak egy hegyről beszélünk -, de aztán ahelyett, hogy a Citadella felé törne, a túraút elágazik, és a hegy oldalában kanyarog tovább, szuper kilátással Pestre és a Dunára. Ráadásul turista sem volt sok, és nem hiszem, hogy csak a -5 fok miatt. Tavaszi andalgáshoz is remek desztináció, romantikusan kanyarog az út, szépek a hidak, kék a Duna...

img_5236.JPG

img_5240.JPG

img_5244.JPG

A kötelező hidas és dunás képek elkészítése után a hétméteres Szent Gellért-szobor háta mögött bukkanunk ki, de ahelyett, hogy az Erzsébet híd irányába tartanánk, a turistaút nyugat felé kanyarog tovább, a Filozófusok kertje felé. Alig néhány perc múlva Assziszi Szent Ferencbe és Buddhába botlunk egy helyes kis tisztáson.

img_5252_1.JPG

Wagner Nándor szoborcsoportja (amely eredetileg Japánban állt, ám halála előtt a művész Budapestnek ajándékozta) a világvallások előtt tiszteleg. A bronz-gránit Jézus, Buddha, Ábrahám, Lao Ce és Ekhnaton harmóniáját Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assziszi Szent Ferenc erősítik a partvonalról. A talapzatán ez áll: Egymás jobb megértéséért

Alig távolodunk el a szellem világától, belebotlunk a szerelemébe: Lesenyei Márta Kilátókő-szobra Pest és Buda egyesítésének állít emléket: Buda, a snájdig király és Pest, a nádszál királylány a Duna felett epekednek egymás felé.

img_5258.JPG

A Gellért-hegytől a Hegyalja útnál köszönünk el, átszaladunk egy zebrán, és máris ott a Tabán. A turistaút a tabáni botanikus ösvényen haladva célozza be a Vérmezőt. Innen aztán irány a Normafa. De nem most. :)

 

komment
Címkék: frodovalakeken

A bejegyzés trackback címe:

https://kurzorvillogas.blog.hu/api/trackback/id/tr7613695180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása